L’engany de les presses per salvar la pell

  • Oriol
  • 29 de Novembre de 2019

Ah, el PSOE està molt nerviós. Pedro Sánchez i Pablo iglesias han volgut fer amb Esquerra Republicana un Montlla, és a dir, una investidura ràpida, a la mateixa velocitat que la moció de censura contra Mariano Rajoy, per no haver de suportar gaires dies ni la pressió mediàtica, ni dels bancs, ni, sobretot dels barons del propi PSOE. I per això hem vist alguns dels gestos que s’han vist els darrers dies: els ministres de Sánchez reconeixent un conflicte polític, i una taula on hi havia diputats republicans i socialistes asseguts. Podemos pressiona per la seva banda només a Esquerra. Deuen creure que ja han complert i que ara ERC el que ha de fer és votar ja. Però els republicans catalans (que són els republicans de veritat, no com la formació de la rosa o la lila), s’espolsen la pressió i no volen sentir ni a parlar de cap investidura exprés, que seria una enredada de proporcions considerables.


A Esquerra han posat la seva marxa i faran ballar el PSOE fins que vulguin. Si hi ha investidura es vendrà cara, i si s’és intel·ligent, s’aprofitarà l’aprovació dels pressupostos espanyols per fotre més canya. Aquesta estratègia només tindrà sentit si els passos ntermitjos no fan oblidar l’objectiu final. Això, precisament és el que intentarà fer JxC que està ofesa per no tenir protagonisme, i la CUP, que no hi té massa més a perdre i molta confiança que recuperar. Efectivament, cada passa es mesura al mil·límetre tenint en compte una possibe convocatòria anticipada a Catalunya. Quim Torra, el qui alguns creuen el més boig de tots, és qui té el control del botó nuclear. I darrere Laura Borràs, que seguix fent la seva pròpia campanya per esdevenir la candidata quan això passi.


Si l’estat espanyol creu que tota aquesta parafernàlia amb Esquera Republicana servirà per desgastar Borràs, és que no entén massa encara com funciona la política catalana. I encara menys si ara judicialitza a la postconvergent. Fa mesos que la persegueixen per una suposada adjudicació com a tracte de favor,quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. Avui el Suprem n’ha rebut la causa i pregunta a la fiscalia si l’ha d’investigar. La jutge de Barcelona, com relata l’ACN, és favorable perquè hi ha vist indicis de delicte. Mentre Borràs dedicava el dia a acusar a Pere aragonès de deslleial i després rectificava, l’estat ha entrat en la dicotomia de si se la carrega o no. I qualsevol sortida és difícil si l’objectiu és ‘propiciar’ una presidència de la Generalitat per a ERC. Si es carreguen a Borràs, faran un màrtir. Ja ho veuen, la política espanyola segueix igual que sempre.

30 de Novembre de 2019

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS