Espanya comença a crear-se enemics

  • Guif
  • 17 d'octubre de 2018

El president del Parlament flamenc Jan Peumans. Foto: Natàlia Segura/ACN

Josep Borrell ha superat Margallo i Dastis, que malgrat els seus esforços per aturar l’independentisme al món, no havien arribat mai a crear-se enemics a l’exterior d’una manera tan clara com l’actual ministre d’Exteriors. Però no tot el ‘mèrit’ se’l pot emportar l’antiindependentista Borrell, sinó també la justícia espanyola, que continua tenint presos polítics.

Per aquest motiu, el president del Parlament flamenc, Jan Peumans, ha criticat repetidament l’Estat espanyol recentment, amb un últim comentari per emmarcar la setmana passada: “[Espanya] és incapaç de complir les condicions per ser part de l’Europa democràtica”. Cap dels moviments i reunions a l’ombra que ha tingut el departament de Borrell ha fet callar la boca Peumans. I, veient-ho, el ministre ha tirat pel dret i ha retirat l’estatus diplomàtic del delegat de Flandes a l’Estat. No perdrà la feina, si el seu país no vol, però no tindrà els privilegis diplomàtics i el seu futur successor tampoc tindrà aquest estatus.

La reacció de Flandes ha estat automàtica: el Parlament ha dit que la mesura és desproporcionada, i ha fet defensat la llibertat d’expressió. El cap de govern flamenc s’ha pronunciat en la mateixa línia i ha demanat també respecte a la separació de poders. Borrell fa fora un representant de l’executiu per uns comentaris de la principal autoritat del legislatiu. És evident que a Flandes –i potser a la resta de democràcies – es té una concepció de la separació de poders, i a Madrid una altra. En una cosa estan d’acord Borrell i els dirigents de Flandes: es tracta d’un conflicte diplomàtic. Veurem si només queda aquí, o es fa més gros i hi intervé l’estat belga, que de moment ha passat de puntetes. Que Espanya ja s’ha creat un enemic, però, ja és evident, i podria ser un estat, tenint en compte que ja hi hagut friccions amb Bèlgica.

16 d'octubre de 2018
18 d'octubre de 2018

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS