47%: el sostre de vidre

  • Guif
  • 1 de febrer de 2020

La política catalana ja està amb el xip de les noves eleccions. La premsa, també. I prova d’això és que aquest dissabte al vespre ja s’ha publicat la primera enquesta de cara als comicis, amb alguns moviments i fuites de vots aquí i allà, però amb la dada més bàsica inamovible: segons la mostra d’El Periódico, l’independentisme no superaria el famós 47% dels vots, que li atorgaria la majoria absoluta dels escons, però no dels sufragis. Des de l’inici del procés sobiranista el 2012, el moviment s’ha quedat en el 47% en les tres eleccions que s’han celebrat. Ens encaminem a la quarta en set anys i escaig: es tornarà a quedar l’independentisme just en el 47%?

Alguns diuen que el discurs d’eixamplar la base d’ERC i Òmnium Cultural és estèril i no serveix per a avançar. Però obvien que un resultat calcat als anteriors en percentatge farà que es torni a topar amb el mateix sostre de vidre: el de la legitimitat a mitges. El discurs de ‘som majoria’, ‘el mandat del poble’ i altres, basats en els resultats de les eleccions, es combat amb molta facilitat per l’unionisme, dient que en unes eleccions ‘normals’ mai s’ha arribat al 50%. I és cert. La comunitat internacional, poc propensa a més ‘problemes’, també ho ha utilitzat. Es pot continuar dient que l’1-O es va guanyar el referèndum, però a la pràctica, més de dos anys després d’aquesta ‘victòria’ som on érem. Cal un revulsiu. I s’ha perdut un temps preciós per arribar a superar el sostre de vidre del 47%.

Pel que fa al detall de la primera enquesta, torna a posar-se de manifest que la distància que ERC li ha tret a JxCat al Congrés i al 99,9% d’enquestes no sembla que serà massa el dia de la veritat. Hi haurà frec a frec, i molt probablement la CUP tornarà a fer d’àrbitre de la governabilitat. La mostra, però, també obre la porta a altres combinacions: ERC, que seria primera força amb 33-34 escons, sumaria per la forquilla llarga, amb comuns (11-12) i PSC (22-23). Amb la CUP (8-9) i comuns, i una abstenció socialista, també. JxCat (29-30) trepitja els talons a ERC, mentre que Cs cau en picat (16-17), i Vox (6-7) es cola avançant al PP (5-6).

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS