40 anys de farsa

  • Oriol
  • 6 de desembre de 2018

El rei dels espanyols ha fet un discurs més amb escasses referències i molt indirectes a Catalunya

Ho deia ahir interrompent una conferència de Josep Borrell l’exiliat CDR Adrià Carrasco a Brussel·les. Borrell commemorava el 40è aniversari de la Constitució Espanyola (CE) en un acte organitzat per l’organització ultradretana Societat Civil Catalana. Els semblarà normal, perquè el nom està normalitzat per repetició d’aparicions als mitjans, però això en varia l’ideologia. Borrell, avui, era ja a Madrid per assistir als actes oficials de celebració (avui és el Dia de la Constitució) al Congrés, amb la Casa Reial, que s’hi ha bolcat en ple. En el besamans previ, el ministre català era un dels més submisos a l’hora de besar l’extremitat al monarca.

A Catalunya, però, la jornada s’ha viscut amb tensió als carrers, com fa mesos que passa. Organitzacions d’ultradreta amb Vox entre elles, sortien a expressar la seva espanyolitat. Però la gent cada vegada està més fins als nassos, i en veiem símptomes. A Girona s’ha viscut molta tensió durant tot el matí quan un grup d’antifeixistes han intentat trencar el cordó policial que protegia els manifestants ultres que s’havien concentrat a la Plaça 1 d’Octubre. La policia ha acabat carregant i les ferits han tingut, en alguns casos, certa consideració. Cap al vespre, la diputada de la CUP, Maria Sirvent, rebia una bala d’escuma a la mà per part dels Mossos a Terrassa. El debat, però, ha tornat a emergir: per què els manifestants surten encaputxats? La resposta pot ser doble: per una banda, és evident que per a no ser identificats. Per l’altra, si no volen ser identificats, aleshores surten encaputxats preveient anar a fer sarau, no? Nosaltres formulem una tercera pregunta: cal deixar campar feliçment a Vox i les organitzacions feixistes impunement.

Nosaltres deixem sobre la taula totes les lectures raonables que se’n poden fer, però el que està clar és que la ciutadania cada vegada aguantarà menys. La resposta del president Torra, que està a Eslovènia i s’ha entrevistat amb el seu president, ha estat el playback de sempre i el govern efectiu cada vegada enerva a més gent. Què més es pot fer? Ningú no ho sap, però l’ANC ja ha anunciat que prepara accions pel 21 de desembre, quan hi ha prevista una reunió del consell de Ministres espanyol a Barcelona. Ai! Mala idea han tingut els colons de venir a Catalunya a fer res. L’Assemblea, que també ha presentat un manifest per una llista unitària a Europa, ja ha avisat que no farà ni demostracions de llums ni tampoc d’espelmes, la qual cosa és una bona notícia (ja era hora). El clima segurament ha de tendir a caldejar-se, perquè el que no podem fer, com a poble, és esperar les sentències dels presos polítics, fer una manifestació de rebuig a la Diagonal i marxar a casa a veure’ns al Telenotícies. Això ja no serveix per res.

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS