Una moció que ha de servir per iniciar un llarg camí cap a la unitat

  • Guif
  • 26 de novembre de 2019

L’independentisme no aixeca el vol ni després de la sentència. És una evidència que no s’ha aconseguit la unitat anhelada (que no prevista, perquè ja se sabia que no es podria aconseguir), i l’ambient enrarit continua. Tothom està una mica desubicat, i sense un full de ruta clar i factible. Si això ja està costant, trobar punts en comú encara sembla més una quimera. Però avui, com a mínim, hi ha hagut una moció al Parlament que crida a l’esperança pel llarg termini. Els tres partits per l’Estat propi han pactat aprovar la resolució de resposta a la sentència, 44 dies després. I ho han hagut de fer per la porta del darrere, mencionant un tros literal de la prohició del TC que afectava al suport que volien fer de l’autodeterminació i la condemna al rei. Si una resolució ja de per si és simbòlica i no vinculant, aquesta ja és del tot estèril. 


Amb tot, hi ha esperança i podrien bufar vents de canvi. Tots tres (JxCat, ERC i CUP) han fet autocrítica al ple del Parlament per lamentar no haver pogut trobar més unitat. A més, s’han estalviat picabaralles entre ells per la moció i els tres han acceptat l’única argúcia possible per esquivar el TC: esmentant la literalitat del que els jutges diuen i dir que això és una censura. De la investidura de Sánchez es podria sortir també reforçat, ja que com a mínim republicans i post-convergents no tenen punts de partida tan diferents. I, sobretot, se sortirà reforçat si no hi ha eleccions durant un temps.


Tothom és conscient del problema i, tot i que es miren de reüll i es posen els colzes els uns amb els altres subtilment, saben que no hi ha alternativa a l’entesa. De moment només dos anys després de l’1-O se’n comencen a adonar. Ara cal continuar caminar en aquest tortuós camí de la unitat. 

27 de novembre de 2019

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS