Torra… descartat?

  • Oriol
  • 29 de Desembre de 2019

El president de la Generalitat està inhabilitat. Sí, la sentència no és ferma, però el president és inhabilitat. Són paraules molt grosses, però tothom ho ha encaixat com si això fos normal. Com pot ser? El president Torra no té cap carisma, ni lideratge, i la decisió d’immolar-se amb el cas de la pancarta del balcó de la Generalitat per mirar d’aprofundir en el simbolisme i fabricar-se una espècie d’imatge de màrtir que rellancés el procés des de l’èpica, una vegada més.

Però la gent ha percebut la maniobra més aviat com una immolació que no pas com un atac d’Espanya, que també hi és, sobretot en el fet ignominiós que una Junta Electoral sigui capaç d’acabar inhabilitant un president. Segurament, però, com que la sentència encara no és ferma, el fet final s’ha anat diluint. Fa dos anys que el president lidera un govern que no ha donat bona imatge. Sense anar més enllà, Torra ha esdevingut el president dels llaços grocs i del simbolisme de les cadires buides i la revindicació (necessària, però en la seva justa mesura) dels presos polítics. I més enllà d’això, que ja ho compartim, què hi ha? Es pregunta la gent.

Aquesta setmana, el diputat Ferran Bel alimentava el debat, que esperem que no es faci gros, que ERC hauria de cedir la vicepresidència perquè quan Torra sigui inhabilitat, qui ocupi interinament la presidència sigui algú de Junts per Catalunya. Torra ha replicat en un grup de Signal privat de coordinació entre JxC i PDECat “Que des del nostre espai es parli de la meva substitució, i en canvi no es planti cara a la meva inhabilitació, acceptant-la amb aquesta tranquil·litat, em sembla llastimós”. El president segurament es troba sol en el seu propi espai i, a més, descartat. Potser la maniobra d’immolar-se per un objectiu realment poc substanciós, com és una simple pancarta (que va acabar treient igualment), no va ser tan bona idea com es pensava. Tot això ens fa pensar que el desllorigador acabaran essent unes eleccions al Parlament de Catalunya.

Per la seva banda, avui l’Associació d’Advocats de l’Estat ha rebutjat en un comunicat qualsevol intent d’injerència política a la seva feina. Un comunicat poc creïble, però que denota molts nervis en aquesta institució que s’haurà d’acabar pronunciant, un fet necessari per acabar desencallant la investidura espanyola. I quan es produiria aquesta investidura? Comença a sonar la data del 5 de gener, la qual cosa vol dir que tot està bastant pactat, a l’espera del que acabi dient una Advocacia de l’Estat que ja deu haver rebut les indicacions pertinents.

30 de Desembre de 2019

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS