Torra cava la pròpia tomba

  • Guif
  • 17 d'octubre de 2019

Quim Torra està passant pels moments més crítics de la seva presidència, si és que n’ha tingut algun que no ho hagi estat. Després de mesos anunciant a bombo i platerets que estava fent reunions amb els partits sobiranistes per tal de trobar un posicionament conjunt per respondre a la sentència, el naufragi temut ha arribat aquest dijous al Parlament. En un ple sense votacions, ha intervingut per dir que es tornarà a exercir l’autodeterminació abans que s’acabi la legislatura. Ja sigui amb una consulta pactada amb l’Estat, amb un referèndum unilateral, o amb unes eleccions plebiscitàries. És un ‘o referèndum o referèndum’ com el de Puigdemont però molt edulcorat i sense cap tipus de lideratge.

Tant és així que mentre les paraules de Puigdemont van fer trempar tot l’independentisme, inclosa la CUP, Torra ha rebut crítiques per totes bandes. Els anticapitalistes ja han deixat anar que potser li demanen la dimissió – així com ja ho han fet comuns i unionistes –, i Esquerra li ha retret que ni n’havia informat al seu grup parlamentari, ni als membres republicans de l’executiu. Torra, més sol que mai. Tot i que Esquerra no dinamitarà el govern immediatament –tenint en compte que encara estem en el primer impacte de la sentència –, Torra està cavant ja la seva tomba com a Molt Honorable. Les eleccions anticipades són segures, ja que el rumb de l’executiu costarà encara més de trobar.

El president sí que va fer una compareixença la nit passada a les 00:15, després d’un silenci sobre els aldarulls de tres dies, per condemnar la violència i per demanar als radicals que paressin. Però tampoc va convèncer en el seu discurs de menys de dos minuts. El quart dia de protestes ha tingut una cara i una creu: la cara són les marxes per la llibertat, que estan sent molt més nombroses del que s’esperava. Milers i milers de persones s’hi han apuntat per tot el país. Però la creu han estat els nous aldarulls a Barcelona i altres ciutats, tot i que no tan potents com la nit anterior. L’element nou ha estat l’aparició de grups de neonazis, que molt incomprensiblement no han estat aturats per Mossos, han creuat mitja Barcelona i s’han anat a encarar amb manifestants antifeixistes. Els feixistes han linxat diverses persones, i gent com el president del Parlament ha demanat responsabilitats. Miquel Buch no surt del focus.

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS