Pedro Sánchez, investit president d’Espanya amb els vots escèptics de part de l’independentisme estatal

  • Oriol
  • 7 de gener de 2020

En una votació sense transfuguisme, Pedro Sánchez ha estat finalment escollit president del govern espanyol per la mínima, 167 a 165, essent el president espanyol escollit amb menys diferència i, per tant, de manera menys folgada. Per la mínima, i gràcies a l’abstenció d’ERC i Bildu, abstencions iguals valorades diferentment segons els interessos dels seus adversaris polítics.

Els discursos han estat mitjanament previsibles, fins que ha arribat Montse Bassa, germana de Dolors Bassa, i que és diputada al Congrés precisament per dir i fer el discurs que hem sentit avui. “A mi em importa un comino la gobernabilidad de España”. I aleshores ha fet un vot de confiança (una abstenció, la d’ERC), al govern Sánchez, per donar-li la oportunitat de resoldre el conflicte català per la via del diàleg. La diputada d’Esquerra Republicana ha estat interrompuda contínuament per una molt crispada bancada popular. S’han anat escoltant tota classe d’insults, com ara “golpista”, mentre Sánchez anava empassant-se cadascun dels dards enverinats que la catalana li ha anat llençant. Molt haurà d’empassar el nou president espanyol, que ho serà en la mesura que vagi complint els acords compromesos. Veurem què és el que dura la legislatura que ara comença.

La gran notícia ha estat doble i fora de Madrid (estava bastant clar que Sánchez seria investit malgrat hi ha fet amb un resultat ajustat). Oriol Junqueras ha estat avui escollit president de l’Aliança Lliure Europea (ALE), el partit on està adscrit ERC a Europa, i vicepresident dels Verds, que és el partit gran on s’adscriu l’ALE. El fet és molt rellevant i suposa que l’estat espanyol, des d’avui, també reté com a ostatge, a més del vicepresident legítim de Catalunya i president d’ERC, a aquesta autoritat del Parlament Europeu. La seva fitxa ja figura al web del Parlament Europeu, i també ja hi té el seu nom a la bústia oficial de la institució. Europa espera a Oriol Junqueras el proper dilluns 13 de gener.

A qui també espera i segur que hi seran, son Carles Puigdemont i Toni Comín. Els dos eurodiputats seran sense cap problema el dia 13 a Europa i, per ser-hi, ja han renunciat a l’acta de diputat al Parlament de Catalunya. Això suposa que la llista corre i que s’esfumen possibles problemes sobre vots delegats i altres històries a la cambra catalana. Però, sobretot, s’acaba la possibilitat d’investir Carles Puigdemont com a president d ela Generalitat de Catalunya. No sabem però què faria en cas d’un avançament electoral a Catalunya, si finalment es produeix, però ara Puigdemont ha adquirit una llibertat interessant a explotar. Novament es torna a demostrar la importància de tenir gent tant a la presó com a l’exili, i ara els eurodiputats Puigdemont i Comín tindran moltíssima feina a fer per denunciar i visibilitzar el cas català.

Parlàvem d’’el possible avançament electoral’, perquè a darrera hora hem sabut que la Junta Electoral Central ha decidit que el Parlament té prou sobirania per permetre que Quim Torra segueixi essent president de la Generalitat, encara que l’òrgan electoral li hagi retirat la condició de diputat. Tanmateix, ja veurem què passa quan la seva sentència inhabilitatòria sigui ferma.

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS