Nou front repressor

  • Guif
  • 29 de març de 2019

L’Estat espanyol engega avui un nou front repressor: no era suficient el 9N i les inhabilitacions i multes, el 155, la presó i l’exili pel referèndum… ara volen continuar asfixiant l’autogovern català fiscalitzant l’actuació ordinària d’Acció Exterior, les activitats d’un departament del Govern a banda del referèndum. I l’asfíxia pot arribar a nivells personals, ja que qui ha engegat aquesta última ofensiva és el Tribunal de Comptes espanyol, que ha obert oficialment una investigació per l’acció exterior catalana entre 2011 i 2017, és a dir, els governs Mas i Puigdemont. Creuen que prop de XX milions d’euros s’han usat de manera “irregular” o inmecessària pel procés, i això inclou despeses de delegacions, del Diplocat, informes que s’han requerit i viatges a l’estranger. Representants polítics es podrien veure obligats a sufragar aquestes sumes i tot plegat podria acabar en responsabilitats penals. Si es determinés malversació de fons públics, la presó tornaria a sobrevolar la política catalana. 


El despropòsit és majúscul, ja que ja no es tracta d’un referèndum que, certament, el TC havia titllat d’inconstitucional, sinó d’accions que en cap moment es van posar en qüestió per part d’estaments judicials. Estan judicialitzant i volen reclamar diners a polítics per les seves accions dins la seva obra de govern. Reclamaran també a PSOE i PP els diners d’infraestructures tan gegantines com inútils, com una bona llista d’aeroports i d’estacions d’AVE, o altres dispendis? No és tan ‘espectacular’ com la presó, però aquest és un nou front repressor que intenta fer mal. Amb tot, però, des de Roma, i en un nou viatge en la seva gira europea, el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ha demostrat que no s’arronsa ni tem la nova ofensiva. De fet, ha dit que continuaran amb la tasca d’internacionalització del país ja iniciada.

 
I la credibilitat catalana pot ser inversament proporcional a l’espanyola, ja que també avui s’ha publicat una entrevista de Josep Borrell amb la televisió alemanya Deutsche Welle en la qual el ministre fa el ridícul com pocs, a més pur estil Duran i Lleida enfadant-se amb els periodistes. Borrell ha marxat momentàniament del plató empipadíssim a crits de “pareu, pareu això” quan, després que se li preguntés per Catalunya i la independència, el presentador li ha qüestionat sobre una possible reforma constitucional que podria habilitar un referèndum. Borrell ha acusat l’entrevistador de mentir. Ha acabat tornant, però la tensió no ha baixat i ha acabat recomanant al presentador que “preguntes d’una manera menys esbiaixada”. El professional l’estava esperant: “No soc aquí per donar-li les preguntes que vostè vol, ministre”. 

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS