JxC, a punt per les eleccions anticipades

  • Oriol
  • 15 de gener de 2020

Avui recuperem un dels clàssics més grans del Dietari. José Manuel García Margallo. Ah, quins dies de glòria quan era ministre ens va donar amb la seva habitual eloqüència. Cada article que publicàvem tenia un repercussió immensa i la llegenda es va forjar. Ara, anys després de ser ministre d’Exteriors, hem recuperat a García Margallo a l’europarlament, en una fotografia que es va fer viral ahir, on se’l veia fent un cop de cap, ben adormit, al clàssic estil del parlamentarisme congressual espanyol, en ple cementiri d’elefants que és l’europarlament per molts polítics espanyols als quals no saben on posar, i on es llauren una jubilació d’or. Casta en definitiva. Maragllo, gallet, avui reaccionava de forma brillant a les crítiques citant Unamuno, enlloc de demanar disculpes: “No soy consciente de haber dado una cabezada en el Parlamento Europeo, pero si la hubiese dado eso significa que tengo la conciencia muy tranquila. Lo dijo Unamuno: “Duermo mucho, pero cuando estoy despierto, estoy más despierto que usted”“.

Mentre ens fixem en aquesta anècdota, la cassola de les eleccions anticipades a Catalunya, segueix bullint cada vegada més fort. El fenòmen mediàtic Puigdemont segueix brillant amb llum pròpia, la qual cosa és molt positiva perquè acapara l’atenció. De fet, el president és periodista i sap treure profit del seu domini de l’escena. Les intervencions de Puigdemont es faran sentir, almenys a Catalunya, on TV3 està absolutament connectada a tota la seva actualitat des de fa dos dies. Ahir amb el seu debut, avui amb la picabaralla amb la deutora i eurodiputada del PP, Dolors Montserrat. Certament, és un fet notable i rellevant, que en certa manera manlleva protagonisme a l’actual president, Quim Torra, que està immers en la gestió de la desgràcia de l’explosió de la petroquímica de Tarragona.

Torra també està vivint el seu propi procés d’exclusió de la política per part de la justícia. De moment, el president segueix essent-ho perquè no hi ha sentència ferma del Suprem, i el president del Parlament i fins i tot el PSC li han donat suport. Des del Parlament, els seus lletrats han dit que Torra fins i tot podria seguir exercint encara que s’anul·lés la seva condició de diputat. Tanmateix, és a totes les travesses que Torra acabarà avançant eleccions, i que aquestes tindran lloc, molt probablement, el mes de maig.

Avui hem tingut la prova fefaent que es treballa l’escenari d’avançament electoral. El mateix Torra com la portaveu del Govern, Meritxell Budó, han considerat les eleccions anticipades com un dels futurs escenaris factibles, sempre amb l’argument de la inhabilitació com a motiu. Imaginem que les enquestes comencen a ser-los favorables, perquè en pocs mesos la truita s’ha girat: a mitjans de l’any passat, ERC semblava desesperada per l’avançament electoral a Catalunya, i ara és JxC qui hi té interès. Ja ho veuen, els partits segueixen la seva particular competició enmig de tot aquest procés. La ciutadania, mentrestant, esperem els acords que ens facin avançar.

Malgrat la desgràcia tarragonina, el president Torra s’ha reunit amb les formacions independentistes més ANC i Òmnium, per consensuar i blindar la petició del referèndum d’autodeterminació, de cara a la negociació que ha de començar amb Madrid. Això ha estat generant problemes absurds (un clàssic) durant els darrers dies, però poc a poc es van aclarant les coses en aquest clima ja preelectoral. La notícia més bona del dia, però, és que els Jordis gaudiran d’un permís de 48 hores concedit per presons de la Generalitat. No s’ha volgut revelar quan serà perquè volen respectar la intimitat personal d’ells, però el raig d’esperança segueix essent, més enllà del soroll mediàtic del dia a dia.

17 de gener de 2020

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS