ERC reforça el seu ‘No’ inicial a Sánchez si el socialista no s’asseu a negociar

  • Oriol
  • 25 de novembre de 2019

Avui, Dia Internacional contra la violència envers les Dones, Esquerra Republicana celebrava la consulta virtual per posicionar-se sobre la investidura de Pedro Sánchez. La militància ha pogut, per fi, opinar sobre aquest tema (aquesta vegada no ha calgut l’aparició de cap corrent crític), i la resposta ha estat molt clara en el rebuig a investir Pedro Sánchez si no es pacta una mesa de negociació. Un 94,6% del 70% de la militància que ha votat ha avalat el ‘No’ a Sánchez. Només un 5,4% ha dit el contrari. La participació (en votació electrònica) és super contundent, i el resultat molt més. Ahir el vicepresident Pere Aragonès escrivia un article a La Vanguardia on exposava les condicions dels republicans, que no eren altres que pactar una sèrie de reunions, celebrar-ne una de bona fe abans de la investidura, que es pugui parlar de tot i que Catalunya pugui dur a consulta el resultat de les negociacions.

Sembla una proposta senzilla, però té un punt d’ambició, que és la consulta final. Òbviament parlem d’una proposta que es fa des de l’optimisme, malgrat això hauria de ser el normal en un país normal. La posició de la militància d’ERC avala aquest plantejament i reforça el partit respecte Pedro Sánchez, que si realment vol repetir com a president haurà d’acabar cedint quelcom.

Veure que ERC ha esdevingut novament central a la política espanyola, com quan fa quelcom més de 10 es va aprovar aquell acord fiscal que després ha estat paper mullat i que li va desgastar el crèdit de Joan Puigcercós, ha despertat l’interès de JxC, que ha rebaixat plantejaments maximalistes i ha dit que podria abstenir-se per facilitar la investidura de Sánchez, posant un objectiu però poc raonable segons el context actual: una mediació internacional i fer-ne partícips presos i exiliats. Realment, això seria fenomenal, però no sembla que el PSOE pogués comprar ara mateix tal cosa. Per part de la CUP, que no té poder real per intervenir, fa dies que es guarda silenci, i es segueix sense formular cap proposta des de l’espai. Els Comuns s’inhibeixen de les negociacions, i el PSC en una voràgine Arrimadista els darrers dies avui n’ha llençat una de calenta: reconèixer Catalunya com una Nació, una proposta de cara al seu Congrés, no de cara al Congrés dels Diputats. Ja sabe com va acabar la ‘Nació’ de l’Estatut d’Autonomia. En política, de vegades, només cal memòria per no empassar-se segons quines pastanagues. Sembla mentida que hi hagi partits als quals encara els sembli que aquests enganys són la via, i gent que ho compri i s’ho cregui.

24 de novembre de 2019

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS