Els Comuns votaran un pressupost de ‘Convergència’

  • Oriol
  • 19 de Gener de 2020

Sembla que els Comuns, com tot apuntava, escenificaran al costat del govern l’acord pressupostari perquè els comptes catalans puguin tirar endavant; uns comptes que haurien de ser una baula d’oxigen no només per aquesta legislatura, que ja està tocada de mort, sinó pels ciutadans que fa diversos anys que no poden tenir un pressupost actualitzat a les circumstàncies actuals, i que necessiten que els servis bàsics rebin una mica d’aigua de reg. Segurament aquesta jugada respon també al canvi de peces amb el pressupost de Barcelona, la qual cosa indica que el problema no és que hi hagi ‘Convergència’ o la dreta al govern català, perquè l’acord ve de la mà de Pere Aragonès, però qui ostenta la presidència és JxC.

Els pressupostos són, doncs, la moneda de canvi per negociar altres coses. El 2016, la CUP aprovava els pressupostos de la ‘Convergència’ d’aleshores, a canvi d’un referèndum. Els Comuns ho fan ara a canvi de treure d’un problema a Ada Colau. Un problema que s’ha ocasionat ella sola quan podria estar governant tranquil·lament amb Esquerra Republicana, això sí, amb Ernest Maragall d’alcalde. La política dóna múltiples voltes, i ara és el PSC qui pateix l’atac de banyes. Si no fos pel suïcidi polític de Torra, el president de la Generalitat tindria ara mateix la governabilitat assegurada un any més i ja fins lesproperes eleccions. Però segurament aquest no és el seu objectiu, ni el de molts independentistes tampoc.

L’acord al qual s’arribarà, si no passa res, recorda molt a l’estratègia que ha predicat sempre Oriol Junqueras i que tant bé li havia anat a Sant Vicenç dels Horts: un govern encapçalat per ERC amb JxC i Comuns. Una fórmula que ja s’hagués pogut donar també a Barcelona i que la dèria d’Ada Colau va dinamitar per acabar-se donantla mà amb competidors seus com el PSC i Manuel Valls. La sang freda d’Esquerra després de més de dos anys de crítiques furibundes al seu canvi de rumb podria acabar donant la possibilitat d’aplicar aquesta fórmula a la Generalitat, recollint independentisme, i partits que poden obrir les portes a eixamplar la base de suports a la República Catalana. Podria ser que fos el camí a explorar?

Mentrestant, Torra i Torrent s’intercanvien dards en referència a la inhabilitació del president de la Generalitat. JxC intenta per enèsima vegada colar el mort a la Mesa del Parlament, en veure que Torrent no va estar a l’alçada el famós 30 de gener, on molta gent hi ha vist la primera “traïcicó” d’Esquerra, malgrat les resultats electorals no han avalat aquest diagnòstic. Torrent intenta ara impicar el Govern en la resposta a la inhabilitació del president, i Torra diu que ha de ser el Parlament qui es pronunciï. Al final, una disputa segurament que altre cop estèril, perquè a qui no li interessi (que és qui hem de convèncer), seguirà desinteressant-li, i la resta acabarà esgotada en veure la poca sintonia entre les dues forces que, teòricament, ens haurien de seguir pilotant cap a l’altre cop llunyana Ítaca.

17 de Gener de 2020

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS