El Govern, tocat de mort

  • Guif
  • 11 de juliol de 2019

La calor de l’estiu afecta, un any més, a la temperatura de la política a Catalunya, en concret, al sector independentista. Si l’any passat la discussió era sobre la resposta a la suspensió dels diputats presos i exiliats per part del Suprem, l’any anterior el referèndum estava en plena ebullició i l’any 2016 es buscava refer la unitat després del No de la CUP als pressupostos, aquest any les eleccions municipals han fet miques la fràgil unitat entre els sobiranistes. Avui Junts per Catalunya ha votat a favor de la candidata del PSC, Núria Marín, per presidir la Diputació de Barcelona, en detriment d’ERC, que d’haver rebut el suport postconvergent, amb tota probabilitat s’hauria endut un ens que gestiona gairebé 1.000 milions d’euros. Es tracta d’un ens clau pel municipalisme, ja que és a la Diputació on es decideixen inversions per uns pobles i no per altres, i de ben segur que hi poden haver criteris polítics que ajudin als governs locals del mateix color de la Diputació. 


L’error del JxCat ha estat molt gran, com ja ha apuntat ERC, que de fet ha dit que hi haurà “un abans i un després” al govern de Catalunya. Els republicans diuen que parlar de noves eleccions és “avançar-se als esdeveniments”, però ja no hi ha cap dubte que el govern de Torra està tocat de mort. A hores d’ara, no sembla que ni la sentència del procés hagi de solucionar aquest desgavell. Tothom començarà a treballar en candidatures electorals, perquè aquestes reunions que està mantenint Torra per buscar un posicionament unitari tampoc estan sent fructuoses. Tant ERC com JxCat han guardat les formes al ple de la Diputació, que ha entronat Marín, però després s’han continuat tirant els plats pel cap, tant davant els micròfons com a les xarxes. 


L’estupefacció envaeix alguns independentistes, el frontisme intern engresca d’altres, i la indiferència s’apodera de molts altres, que ja desconnecten del procés -que no del seu objectiu final. La manifestació de l’11 de setembre, la reposta que se li ha de donar al judici de la vergonya i les coalicions futures se’n poden ressentir. Algú posa la mà al foc que, si hi ha noves eleccions, ERC i JxCat pactin tan fàcilment com fins ara? CUP, Comuns o el PSC -sí, el PSC-, podrien jugar un paper clau en la governabilitat del país després de les properes eleccions. 

12 de juliol de 2019

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS