Cor o Cap?

  • Oriol
  • 22 de juliol de 2019


Avui ha començat el debat d’investidura de Pedro Sánchez, i el dilema que s’ha plantejat és evident. Cor o cap? El que ens diu el cor és be evident: votar clara i rotundament ‘No’ a Sánchez. De fet, el candidat socialista ho ha deixat tan en safata que, fins i tot, ha crispat amb la seva prepotència a un Pablo Iglesias que ja havia cedit bastant renunciant a ser ell el líder dels liles que entra al Govern. El diàleg entre ell i Sánchez ha estat una clara irresponsabilitat del segon, pel tracte disposat i per les evidents crides a PP i Cs perquè s’abstinguessin. Quin partit d’esquerres és aquell que només fa que voler pactar amb la dreta? I no ens serveix dir que amb Podemos sols no sumen.


Sánchez ha dit a Iglesias que només tenia dos camins si no arribaven a l’acord del govern de coalició: o votar que sí, o votar que no amb l’ultradreta. Lleig, Iglesias li ha respost així mateix. El candidat a president d’Espanya tampoc ha esmentat en les seves dues hores de discurs una sola paraula sobre Catalunya. Els independentistes haurien de ser els següents a votar-li almenys una abstenció. Cap gest, cap paraula, només en rèpliques a altres partits. I allò que ha dit, no s’ha sortit de la línia habitual. Però demà s’enfrontarà amb els catalans independentistes que, avui no han passat dels clavells sobrers d’ERC, ni de l’excés de gesticulació a les xarxes de JxC.


Però en el particular derbi català, és JxC qui ha pegat primer. Els diputats al Congrés es deleïen per anunciar el seu ‘no’ a Sánchez en la votació de demà, i ho han fet molt ostensible, sense esperar demà a tenir l’intercanvi dialèctic. Fins i tot Cuevillas, l’advocat de Puigdemont, ha llençat el dard a ERC anunciant el ‘no’ i desitjant que ERC fes el mateix. Després de la pluja de retrets pel pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona, estan fregant-se les mans.


I què farà, doncs, Esquerra Republicana? El seu vot apunta de moment cap al ‘no’ dimarts i l’abstenció dijous si hi ha pacte amb Podemos, com a porta oberta al diàleg. És això el que demana el cap? Segur? Caldrà veure si la formació dels de Junqueras és capaç d’argumentar una decisió d’aquest tipus quan torna a tenir tota pressió possible a les xarxes, bolets creixents en el sí del partit, i el creixent record del 2008. En aquest cas, la formació passa per un bon moment electoral, però a prop d’un Congrés Nacional, i unes possibles eleccions catalanes, on tothom ja fa mesos que prepara la cursa…

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS