Comença la llarga i dolorosa precampanya

  • Guif
  • 9 de febrer de 2020

La nova etapa del procés, després de l’inici de l’etapa de distensió i diàleg entre Catalunya i Espanya, comença amb unes eleccions com a teló de fons que donaran forma a aquest nou període. Sabrem, segurament, cap a on anem. Abans d’arribar a aquest moment decisiu, però, viurem una llarga i dolorosa precampanya per tot l’independentisme. Aquest dietari en donarà testimoniatge setmanal a partir d’aquest article, que coincideix amb aquest llarg viatge cap a les urnes. 

Junts per Catalunya viu el tret de sortida a aquesta cursa per sota d’Esquerra, però amb la intenció de posar tota la graella al foc per donar la volta a les enquestes, com el desembre del 2017. I l’estratègia no passa precisament per advocar per la unitat de l’independentisme, sinó per furgar en la ferida. “L’independentisme pragmàtic és el més màgic i el menys pràctic de tots”, deia aquest dissabte Elsa Artadi en un míting. Busquen la confrontació, mentre a la vegada demanen unitat. Esquerra no és ni de bon tros tan visceral, tot i que tuits afilats de cares conegudes com Gabriel Rufián solen tenir tota la intenció del món. 

Els dos partits es podrien veure sorpresos per una alça de la CUP que la torni a fer imprescindible, sobretot si al capdavant de la llista es posa una cara carismàtica com la de David Fernàndez. O potser es troben que per primera vegada sumen sense els anticapitalistes… després d’haver estat mesos barallant-se caïnitament? No té ni cap ni peus. 

De moment, una de les últimes enquestes, la de ‘La Vanguardia’, donava 68 escons als de Puigdemont i Junqueras junts que, sumats a 6 de la CUP, en sumarien 74 i s’aproparien al 50% dels escons. Un horitzó, el de la meitat més un, gairebé tan esperat i idealitzat com Ítaca. Però estan preparats els partits per aquest moment? És evident que no. I que gestionar-ho pot acabar en una decepció tant o més gran com la gestió de la sentència del judici de l’1-O. S’haurà de veure si l’esquerda no és fa més gran en els propers mesos, tot i  que ja en precampanya, serà gairebé impossible d’evitar. 

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS