‘Ciudadano’

  • Oriol
  • 21 de novembre de 2019

Ja ho van veure en temps de l’UPyD de Rosa Díez. Quan aquesta formació va intentar ocupar un nínxol que aleshores no existia que anava a cavall entre l’extrema dreta catalanofòbica, i la dreta del PP, segurament era massa aviat, i Díez era un dinosaure a punt d’extingir-se. De vegades ser pioner no és sinònim d’èxit, i a la que va aparèixer Albert Rivera tothom es va borrar en massa d’UPyD i es van pujar al carro de Ciutadans que semblava que tenia un líder sòlid i de llarg recorregut, com era Rivera, que aleshores deixaria Arimadas al Parlament en fer el salt a Espanya. Un salt perillós de fer, encara que aleshores tot es veiés de color de rosa. Díez va cometre l’error estratègic de no acceptar la fusió, i la formació va desaparèixer del mapa en zero coma.

Ciutadans aconseguiria una representació màxima de 57 diputats al Congrés (aquest mes d’abril, a les eleccions espanyoles), una xifra absolutament superior a cap de les que havia aconseguit Díez (5 diputats a les eleccions espanyoles de 2011). Però en aquestes eleccions de fa mig any, un altre partit va treure la poteta: VOX. Una formació que directament ambiciona ocupar l’espai de l’extrema dreta feixista sota la pell de xai d’un partit regeneracionista (com tots els de l’àmbit), i que va treure 24 diputats. Ara en té més del doble, 52. El terrabastall ha estat tan gran que ha deixat a Ciutadans amb uns irrisoris 10 diputats, un fracàs en tota regla (sobretot perquè el PP ha tornat a pujar i la distància que estava en nou diputats s’ha fet abismal). En realitat, els 10 diputats ja són el doble que la millor UPyD, però òbviament, segons les coordenades d’ara la nata ha estat sideral.

Això ha provocat la dimissió d’Albert Rivera, i la de Juan Carlos Girauta. La notícia d’avui dos homes forts més, De Páramo i Villegas també pleguen, mentre Inés Arrimadas sembla que agafarà les rendes del partit. Lorena Roldán i Carrizosa a Catalunya no sembla la millor banqueta, i tot apunta a què aquesta desbandada s’agreujarà bastant més. És per això que si Arrimadas no aixeca això amb un grandíssim gir o un cop d’efecte, mentre hi hagi la gestora s’especula que hi hagi una abstenció o un suport patriòtic a la investidura de Pedro Sánchez, per evitar que aquest pacti amb els catalans. I de fer això, molt probablement Ciutadans acabarà quedant-se en un Ciutadà de sol. Com un llangardaix sense cua, aquesta encara es remenarà una mica mentre no arribi el següent cicle electoral d’autonòmiques, municipals i europees.. La resta ja ha quedat data i beneïda

I mentre això es va esdevenint, els catalans han dit per un 70 i escaig per cent que volen celebrar un referèndum. Una vegada més la resiliència catalana al CEO. Un 51,8% dels espanyols rebutjaria un referèndum però el 53,3% n’acceptaria el resultat, segons el CEO. A Catalunya el suport al referèndum és superior al 70%, i un 83,3% n’acceptaria el resultat. Seguim avançant.

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS