Arriscar la majoria independentista per orgull?

  • Guif
  • 19 de Setembre de 2018

La majoria independentista al Parlament està en perill. Avui han sonat les primeres trompetes d’eleccions anticipades perquè el desacord entre ERC i JxCat sobre com reaccionar a la suspensió dels diputats processats continua. El passat període de sessions va acabar abans d’hora a mitjans de juliol per desavinences després de l’atac de Llarena al parlamentarisme català. I els plens a la cambra han quedat congelats fins el 2 d’octubre per donar temps per trobar una solució. Però a data de 19 de setembre, som on érem. El desacord continua.

L’independentisme es torna a veure abocat a una decisió d’última hora, on ho arriscarà tot. Però en aquest cas, ni per aconseguir investir un president i posar la legislatura en marxa, ni per pactar un referèndum, ni per uns pressupostos, ni per una declaració d’independència; tot està a l’aire per un tecnicisme parlamentari: fins a quin grau acceptar o desobeir la decisió de Llarena? Veient el cost personal i de país que ha tingut desobeir (tot i que per intentar aconseguir la independència, que fins i tot ara o en el futur veurem que accions com l’1-O van tenir sentit), val la pena tornar-ho a fer per no aconseguir res a canvi?

Bé, sí, perquè Puigdemont continuï sent diputat i amb el seu 0,001% d’opcions de tornar a ser el president de la Generalitat en aquesta legislatura intactes. Es tracta d’un tema d’orgull personal? O bé de por per part de Junts per Catalunya de perdre com a mínim al Parlament l’únic valor que engresca a la ciutadania? Aquest dimecres hi ha hagut una reunió a Lledoners entre membres de JxCat i ERC i sembla que no ha anat malament, però que l’acord encara està lluny. Els primers volen que les suspensions es votin al Ple, mentre que els segons, faltats també de lideratges efectius, volen no posar en risc Torrent per tan ‘poc’ a canvi. Potser si tot acaba en un escenari de tensió màxima com la de l’1-O valdrà la pena arriscar-ho tot de nou, però ara no és el moment.

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS